Veel geluk
We wonen in een Boeddhistisch land. Soms zijn we zo met mensen bezig die enigszins geïnteresseerd zijn in het evangelie, dat we meer met het christen-worden bezig zijn, dan met het Boeddhisme. Er zijn steeds meer openingen om over godsdiensten en de meerwaarde van het leven te praten. Dat betekent openingen voor het evangelie, maar ook openingen voor het Boeddhisme. Twee voorbeelden uit de praktijk.
Terwijl wij op vakantie waren, zat één van de personeelsleden van het resort hardop uit een vrolijk-uitziend-boekje te lezen. Een collega kwam bij hem staan en ze praten er wat over. Sijmen was ook wel benieuwd wat hij aan het lezen was. De titel van het boekje luidde: Veel geluk. Een term die we veel horen en waar de betekenis nog echt van gemeend wordt. Op de terugweg van onze vakantie kwamen we dit boekje weer tegen.
Ditmaal in een koffieshop in een boekenmolen. Een boekenmolen vol met boekjes van een Japanse monnik, die de afgelopen tijd heel wat makkelijk-te-lezen-boekjes heeft uitgegeven. Met onder andere als titels: ‘Waarom worden we geboren?’, ‘Thaise mensen zijn goed van hart’ en ‘Het grootste geluk’. Het boekje ‘Veel geluk’ stond er ook bij en is inmiddels aan zijn 12e druk, met in totaal 1 miljoen exemplaren gedrukt. Wauw, monniken proberen ook antwoorden te geven op actuele vragen en blijkbaar slaat dat aan. Zo iets ‘hips’ was ons niet eerder opgevallen en leidt mensen af van God. Want al lezend door de boekjes staan er best goede levenstips in, maar alle oplossingen hebben als fundament: jij kan jezelf redden….
Een ander voorbeeld is onze taalhulp. Terug van vakantie belde ze ons op vanuit de tempel. Ze is daar een paar dagen naartoe gegaan vanwege haar dertigste verjaardag. Wat ze er precies gedaan heeft, hopen we nog te horen. Ondanks dat ze zegt niet zoveel met godsdiensten en religies te hebben, is er toch blijkbaar een aantrekkingskracht om zich terug te trekken in de tempel. Hopelijk heeft ze tijd gehad om na te denken en heeft God tot haar gesproken. Ookal is het een bizarre plek, voor God is niets onmogelijk.
Voor ons weer een goede les om na te denken over de levensvragen die de Thaise mensen hebben en de antwoorden die het Boeddhisme daarop geven. En dan vandaaruit Gods perspectief op hun leven te geven. Eerst misschien niet zo aantrekkelijk en niet de gemakkelijkste weg, maar wel bevrijdend.
Hoi Sijmen en Annelies,
Volgens mij is Nederland ook Boeddhistischer dan we zelf soms denken hoor, want de voorbeelden die je noemt komen me helemaal niet onbekend voor. Ook hier staan er boekenmolens vol met mooie boekjes met fijne uitspraken over hoe jij je leven zelf waardevoller kunt maken. En ook hier is het steeds populairder om je een paar dagen uit het ‘gewone leven’ terug te trekken en je af te zonderen om helemaal tot de basis binnenin jezelf terug te keren.
Ik hoop dat we de dingen van Christus blijven herkennen, en dat Hij voorrang krijgt waar er openingen zijn bij mensen!
Maar ik denk ook dat dit een mooie kans is om aansluiting te vinden bij vragen die blijkbaar al leven…